Nectar of Life

Wat heb je nodig om te beginnen met Yoga?

Zorg dat je losse en gemakkelijke kleren aanhebt

Neem een matje

Een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt door andere mensen

'No fear'-hatha yoga 1,5u

Een anti-angst hatha yoga sessie voor immuniteitsboost!!

Heb je genoten van deze les? Kies er dan bewust voor om een vrije bijdrage te doen.

Let wel, wanneer je yoga doet via een video, is er geen teacher in de ruimte die je kan bijsturen. Draag dus altijd goed zorg voor jezelf en respecteer je eigen grenzen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je practice (niet de video of de leerkracht in de video).

Volgende lessen komen er snel aan!
Laat ons ook weten wat je denkt en deel ook onze community met je vrienden, familie en collega's.

De yoga die ik geef, noem ik soms wel ‘be here now yoga’. Yoga is immers meer dan stretchen of relaxen – het is een pad naar bewustwording. Het volle gewaar-Zijn van je lichaam is de poort naar het hier en nu, naar aanwezigheid en stilte. In het oude Sanskrit betekent ‘Amrita” de levensnectar (‘Nectar of Life’) die ons levenskracht, vitaliteit en vreugde geeft. Yoga brengt je fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Ik werk altijd thematisch. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is als een plek van thuiskomen in jezelf. Het is als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Dit is een uitnodiging… Wat ik belangrijk vind: individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, werken vanuit loslaten en rust, mindfulness (ik noem het liever ‘mindlessness’) en diepgang/coaching.

 

Op die manier wordt yoga een meditatie. We gaan vooral van een ‘yoga-doen’ modus naar een ‘yoga-zijn’ modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, lichaam en geest te harmoniseren, op maar vooral ook ‘af’ je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?

 

Yin yoga is ‘zero effort, 100% gravity’. We gaan zitten of liggen in houdingen waarvoor we geen spierkracht gebruiken, maar waarbij de zwaartekracht ons lichaam opent. We blijven iets langer in de houdingen, waardoor we ook het bindweefsel losmaken en hydrateren. Deze les is meer ‘chill’ dan de hatha yoga les. Toch is het langer in de houdingen blijven een uitdaging, voor je lichaam en niet in het minst ook je geest… Ideaal voor iedereen die ‘less is more’ wil oefenen. Want, hoe minder je doet, hoe dieper de stretching…

 

Hatha yoga gebruikt wel spierkracht, dus naast zittende en liggende ook staande houdingen en zonnegroeten. Ook in deze les blijft de nadruk op verstilling en gewaarzijn. Ik gebruik ook meridiaanyoga of soms eens een yin houding, als dit past binnen het thema waarrond we werken.

Gwenda Vander Steene
Nectar of Life

Gwenda Vander Steene

Wat maakt Gwenda Gwenda: enthousiasme, diepgang en verstilling, humor, creativiteit en werken in kleine groepen of privé voor een degelijke persoonlijke begeleiding... Ze geeft vlot les in zowel NL, ENG als FR, aan alle leeftijden en lichamen - ook voor wie yoga nieuw is.
Mijn interesse in yoga is gegroeid vanuit mijn danservaring (Indische klassieke dans, Bollywood en bellydance). Ik kreeg mijn eerste Iyengar yoga les 23 jaar geleden, verdiepte me een tijdje in Iyengar, maar verlegde mijn focus naar andere stijlen en volgde in 2007 een opleiding aan de Chi Yoga School in Londen, in Ashtanga en Seasonal Yoga Flow (meridiaanyoga). Kort daarvoor was ik reeds begonnen met yoga geven in en rond Gent. Danslessen en -optredens deed ik toen reeds een tiental jaar. Later verdiepte ik me in Hatha Yoga in Thailand. Daar voltooide ik in 2010 een tweede lerarenopleiding. Ik zette mijn eigen studio op in Gent-Wondelgem. Ik volgde mijn hart en verhuisde 'naar den buiten', maar geef nog steeds les in Wondelgem.
De dieptraditionele benadering van yoga in Thailand deed me beseffen waarover yoga eigenlijk gaat: persoonlijke ontwikkeling, zelfbewustzijn, evenwicht en zuivering, en het in contact komen met je ware essentie van stilte en zijn. Ook mindfullness (ik noem het graag 'mindlessness') en de Zen-filosofie verwerk ik graag in mijn lessen. Eckhart Tolle, Osho, Prem Taro (www.silent-awareness.com) en Matt Kahn zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Ik specialiseerde me doorheen de jaren ook in privé yoga en individuele yoga therapie, coaching (al dan niet met EFT), yoga nidra (XXL relaxatie) en ouder-kindsessies. Doorheen de jaren heb ik vaak gewerkt met speciale doelgroepen: vluchtelingen, kansarmen, stoelyoga in rusthuizen, mensen met een beperking... Daarnaast is acroyoga een grote hobby: spelen met yoga! Daarom organiseer ik regelmatig 'play yoga' sessies (mix duo yoga, basic acroyoga, hangmatten en touwenwerk).
Tot slot heb ik steeds een grote passie voor muziek en zang - vroeger begeleidde ik regelmatig mantra zang sessies. Ik organiseer ook regelmatig stilte yoga sessies (ik praat dus ook niet...) met een playlist van vocale muziek van over de hele wereld, waarbij nummer en asana op elkaar afgestemd zijn. En ik ben een grote fan van lachyoga - ik organiseer regelmatig lachyoga sessies met lachcoach Hilde. Zolang het allemaal speels, creatief en beweeglijk blijft... Na een lange weg met vallen en opstaan, burn out inbegrepen, vind ik mijn weg meer en meer in zachtheid en bewust-zijn. Ik gebruik yoga in mijn werk met groepen en individuen als krachtige tools om te transformeren vanuit het lichaam. Het lichaam is immers altijd in het hier en nu, en als je met liefdevolle aandacht bij je lichaam aanwezig bent, vind je spontaan de rust in jezelf. Dat werkt voor mij, en dat is wat ik graag met jullie wil delen. Yoga en coaching, al dan niet met EFT (vooral in privé sessies) vormen daarbij één geheel.

Deel ook je ervaringen op instagram via volgende hashtags en tag ook @edville.be

#staystrong #stayhealthy
#weareallwariors

Wil je onze yogaleraren steunen in deze moeilijke tijden, dat kan door een vrije donatie te maken!