De yoga die ik geef, noem ik soms wel ‘be here now yoga’. Yoga is immers meer dan stretchen of relaxen – het is een pad naar bewustwording. Het volle gewaar-Zijn van je lichaam is de poort naar het hier en nu, naar aanwezigheid en stilte. In het oude Sanskrit betekent ‘Amrita” de levensnectar (‘Nectar of Life’) die ons levenskracht, vitaliteit en vreugde geeft. Yoga brengt je fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch in balans. Ik werk altijd thematisch. Door op een bewuste manier te bewegen, open je lichaam en geest, laat je alle energie opnieuw stromen en maak je blokkades los. Je mat is als een plek van thuiskomen in jezelf. Het is als een spiegel waar je telkens opnieuw jezelf tegenkomt, alles vanuit liefdevolle aanwezigheid omarmt, en meer en meer thuiskomt. Dit is een uitnodiging… Wat ik belangrijk vind: individuele aandacht en begeleiding in kleine groepen of privé, werken vanuit loslaten en rust, mindfulness (ik noem het liever ‘mindlessness’) en diepgang/coaching.
Op die manier wordt yoga een meditatie. We gaan vooral van een ‘yoga-doen’ modus naar een ‘yoga-zijn’ modus. Een in-de-praktijk aanpak van hoe yoga je kan helpen meer in het hier en nu te komen, en bewuster in het leven te gaan staan, lichaam en geest te harmoniseren, op maar vooral ook ‘af’ je mat. Doe je yoga 1,5u per week of ben je yoga 24u/24?
Yin yoga is ‘zero effort, 100% gravity’. We gaan zitten of liggen in houdingen waarvoor we geen spierkracht gebruiken, maar waarbij de zwaartekracht ons lichaam opent. We blijven iets langer in de houdingen, waardoor we ook het bindweefsel losmaken en hydrateren. Deze les is meer ‘chill’ dan de hatha yoga les. Toch is het langer in de houdingen blijven een uitdaging, voor je lichaam en niet in het minst ook je geest… Ideaal voor iedereen die ‘less is more’ wil oefenen. Want, hoe minder je doet, hoe dieper de stretching…
Hatha yoga gebruikt wel spierkracht, dus naast zittende en liggende ook staande houdingen en zonnegroeten. Ook in deze les blijft de nadruk op verstilling en gewaarzijn. Ik gebruik ook meridiaanyoga of soms eens een yin houding, als dit past binnen het thema waarrond we werken.