Yoga vindt zijn basis in de Yoga Sutra. Dit is de grondlegging van de Yoga. Patanjali beschrijft deze Sutra’s in vier hoofdstukken. Het is niet zeker dat hij deze zelf geschreven heeft, maar hij heeft de geschriften in ieder geval samengevoegd.

In het tweede hoofdstuk vindt men de Raja Yoga. In dit hoofdstuk van de Raja vindt men het achtvoudige pad (Ashtanga) terug. Hatha Yoga wordt met zijn houdingen als basis van dit hoofdstuk beschouwd.

Raja is gebaseerd op de naar binnen gerichte concentratie.

yoga

Gemeenschappelijk doel van Yoga

Yoga oefeningen kunnen binnen verschillende stromingen uitgevoerd worden. Toch hebben al deze verschillende soorten een gemeenschappelijk doel. Geest en lichaam worden op een eigen manier in verbinding gebracht. Je leert jezelf te beheersen.

Soorten Yoga

Er zijn veel verschillende soorten Yoga. Deze zijn vaak gebaseerd op de houdingen van de Hatha (Asana’s) en de adem (Pranayama). Toch hebben deze verschillende soorten hun eigen eigenschappen.

De ene maakt gebruik van Hatha Yoga oefeningen die een eigen begin en afronding hebben (als Hatha). Andere soorten laten de houdingen zo vloeiend mogelijk in elkaar doorlopen (als Ashtanga).

Bikram Yoga vindt plaats in een verwarmde ruimte. Kundalini spreekt de energiestromen (Chakra’s) in het lichaam aan. En Yin gaat vooral op een ontspannende manier te werk.

Elke vorm streeft op zijn manier het gemeenschappelijke doel en eigen doelen na. Hierbij kan men ook gebruik maken van hulpmiddelen.

Verder zijn er nieuwe vormen ontstaan. Bijvoorbeeld Pilates, waarbij Hatha en bodybuilding met elkaar vermengd worden.

Voor wie Yoga geschikt is

Het is voor iedereen geschikt. Binnen jouw eigen mogelijkheden en beperkingen is het mogelijk lichaam en geest in verbinding te brengen. Aanpassingen zijn altijd mogelijk.

Wel is het aan te raden goed te kijken naar de verschillende soorten. Hierdoor kun je je goed oriënteren op welke soort het beste bij jouw behoeften aansluit.

Men kan het van jongs af aan al beoefenen. Zo kunnen kinderen al vanaf hele jonge leeftijd Kinderyoga volgen. Bij Kinderyoga oefeningen wordt ook gebruik gemaakt van Asana’s, maar deze worden aangeboden binnen de belevingswereld van het kind.

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.